Drewniane przybory kuchenne cieszą się zasłużoną popularnością wśród wielu gospodyń domowych. Są przyjazne dla środowiska, lekkie i piękne. Produkty wykonane z różnych gatunków drewna – moreli, śliwy, dębu itp. – mają swój własny kolor i strukturę. Zazwyczaj takie przybory tworzą w kuchni wyjątkową atmosferę niemal rustykalnego komfortu i domowego ciepła.
Pielęgnacja drewnianych przyborów kuchennych i desek do krojenia
Aby chronić drewnianą powierzchnię przed wilgocią, zarysowaniami i zanieczyszczeniami włókien, pokrywa się ją specjalnymi olejami, które nie stanowią zagrożenia w kontakcie z żywnością. Jednak taka pielęgnacja nie czyni drewnianych przyborów kuchennych niezniszczalnymi. Aby służyła przez długi czas, nie tracąc przy tym swojego estetycznego wyglądu, należy przestrzegać pewnych zasad pielęgnacji.
Pielęgnacja drewnianych naczyń i desek do krojenia

Pielęgnacja powierzchni drewnianych impregnowanych olejami

⦁ Produkty drewniane można myć przy użyciu zwykłych detergentów. Drewno pochłania zapachy, aby usunąć aromat cebuli lub czosnku z deski do krojenia, przetrzyj ją sokiem z cytryny.
⦁ Po umyciu przetrzyj drewnianą powierzchnię suchą ściereczką i pozostaw do całkowitego wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
Pielęgnacja drewnianych przyborów kuchennych i desek do krojenia
⦁ Powłokę olejową należy okresowo odnawiać. Mniej więcej raz na 12 miesięcy powierzchnię należy pokryć specjalnym olejem do naczyń, np. olejem Borma Top, a po 5-10 minutach wytrzeć do sucha miękką bawełnianą ściereczką. Następnie naczynia pozostawia się na dobę, aby całkowicie wchłonęły kompozycję.
Pielęgnacja drewnianych naczyń i desek do krojenia

Zakazy dotyczące pielęgnacji drewnianych naczyń

⦁ Deski i drewniane naczynia nie mogą być myte w zmywarce. W przeciwnym razie gorąca woda i detergenty zniszczą powłokę olejową i wnikną w strukturę drewna. Konsekwencje mogą być bardzo poważne: powierzchnia stanie się matowa, straci połysk, a w najgorszym przypadku może pęknąć lub się odkształcić.
⦁ Nie należy również moczyć drewnianych produktów przez długi czas — przy dłuższym kontakcie z wodą drewno pęcznieje, a po wyschnięciu odkształca się i pęka.
Pielęgnacja drewnianych przyborów kuchennych i desek do krojenia
⦁ Jeśli do mycia drewnianych przyborów kuchennych używasz agresywnych detergentów zawierających kwasy i zasady, ich powierzchnia również ucierpi.
⦁ Po umyciu, pamiętaj o wysuszeniu naczyń i desek do krojenia przed schowaniem ich do szafki, zwłaszcza jeśli w szafce nie ma otworów wentylacyjnych — w przeciwnym razie na powierzchni może utworzyć się pleśń.
Pielęgnacja drewnianych naczyń i desek do krojenia
Stosując się do tych prostych zasad, możesz przez wiele lat używać drewnianych naczyń i desek do krojenia bez problemów i szkody dla zdrowia.

Przeczytaj także: