Zalecenia dotyczące wyboru

Aby w pełni podejść do zadania wyboru naczyń kuchennych do kuchenki indukcyjnej, należy zrozumieć zasadę nagrzewania takiej płyty.

Zamiast elementu grzejnego lub palnika, wewnątrz kuchenki indukcyjnej znajduje się cewka indukcyjna. Po włączeniu wytwarza ona pole elektromagnetyczne (dzięki prądowi indukowanemu wirowo) i przenosi ładunek na dno naczynia kuchennego. Ale żeby wszystko działało, materiał musi być ferromagnetyczny (mieć własne pole magnetyczne – po prostu być namagnesowany).

jak działa indukcja

Na tej podstawie stawiane są następujące wymagania garnkom, patelniom, brytfannom i innym przedmiotom:

  • Zaleca się, aby średnica dna była dostosowana do wielkości palnika, ale nie mniejsza niż 120 milimetrów – w węższym potrawa nagrzewa się nierównomiernie.
  • Dno naczynia wybiera się płaskie i grube: co najmniej 2-3 mm grubości, najlepiej 5-10.
  • Oznaczenie naczyń do kuchenki indukcyjnej to ikona spirale.

oznaczenie naczyń do kuchenek indukcyjnych

Ważne! Zabrania się używania garnków przeznaczonych do kuchenek indukcyjnych na kuchence gazowej lub elektrycznej – podgrzewanie niszczy dno, przez co staje się ono niezdatne do indukcji.

Jakie materiały są odpowiednie?

Łatwo stwierdzić, czy wybrany produkt nadaje się do powierzchni indukcyjnej: wystarczy przymocować magnes do zewnętrznej strony dna. Jeśli się trzyma, to możesz go wziąć.

Z tego powodu zwykłe aluminiowe patelnie wykonane z czystego metalu, szklane czajniki i miedziane patelnie nie nadają się do indukcji.

Niektórzy producenci dodają jednak do miedzi lub stopu aluminium metale magnetyczne. Albo robią dno wielowarstwowe: na przykład pierwsza warstwa stali jest namagnesowana do kuchenki (do pracy na powierzchni indukcyjnej), druga aluminiowa trzyma ciepło, trzecia nieprzywierająca odpowiada za wygodne gotowanie.

patelnia aluminiowa do kuchenki indukcyjnej

Ważne! Nieodpowiedni materiał nie jest niebezpieczny dla kuchenki indukcyjnej. Po prostu nie zadziała, jeśli nie będzie na nim magnetycznej patelni.

Żeliwo

Wiele współczesnych gospodyń domowych zrezygnowało ze starych dobrych żeliwnych garnków ze względu na ich ciężar i mało atrakcyjny wygląd. Ale żeliwo to świetny materiał do kuchni!

Zalety naczyń żeliwnych:

  • Akumulują, przechowują i równomiernie rozprowadzają ciepło. Jedzenie jest bardziej soczyste, ponieważ jest podgrzewane ze wszystkich stron.
  • Uważane za w 100% bezpieczne. W przeciwieństwie do kontrowersyjnych powłok nieprzywierających.
  • Ma nieograniczony cykl życia. Żeliwo nie ma terminu ważności: dobrej jakości patelnia lub kociołek będą używane przez dzieci i wnuki.
  • Nadaje się do użytku zarówno na kuchence indukcyjnej, jak i w piekarniku – absolutnie uniwersalny zakup.

Główna zasada przy pracy z żeliwem: wyjmij z niego jedzenie natychmiast po ugotowaniu. W przeciwnym razie metal utleni się i nada jedzeniu „żelazny” smak. Kolejny niuans dotyczy pielęgnacji: produktów żeliwnych nie można myć w zmywarce – tylko ręcznie. Aby zapobiec rdzewieniu, należy dbać o produkty: dokładnie je przecierać i smarować olejem.

patelnia żeliwna do kuchenki indukcyjnej

Miedź

Sama miedź nie jest magnetyczna, ale ma niezrównane właściwości przewodnictwa cieplnego i pojemności cieplnej. Jeśli jesteś przyzwyczajony do miedzianych naczyń kuchennych i nie chcesz z nich rezygnować, wybierz modele ze spiralnym symbolem: dno takich garnków lub rondli jest wielowarstwowe, a zewnętrzna warstwa odpowiada za namagnesowanie.

Niestety, wysoki koszt miedzianych naczyń kuchennych, zaprojektowanych specjalnie do indukcji, sprawia, że są one mniej dostępne dla wielu gospodyń domowych.

Stal nierdzewna

Proste, znajome pojedyncze chromowane przedmioty i całe zestawy znajdują się w kuchni każdej gospodyni domowej. Zalety tego materiału naczyń kuchennych są oczywiste:

  • Lekkie. Nawet pełny garnek można bez problemu przenieść z miejsca na miejsce.
  • Trwałe. Stal nie odkształca się ani nie koroduje.
  • Łatwe w pielęgnacji. Można myć w zmywarce.
  • Niedrogie. Cena jest znacznie bardziej przystępna niż w przypadku żeliwa lub miedzi.
  • Stylowe. Wygląda odpowiednio do każdej kuchni.

Niestety, ma wadę: niską przewodność cieplną. Nagrzewanie w stalowych naczyniach kuchennych jest nierównomierne, dno i ścianki nagrzewają się szybko i szybko stygną. Aby uniknąć tego problemu, wybieraj produkty z trójwarstwowym dnem: warstwa aluminium pomoże zatrzymać ciepło.

zestaw naczyń emaliowanych

Stal emaliowana

Zwykłe patelnie emaliowane były niezwykle popularne pod koniec XX wieku. Moda na nie powraca, ale współczesne emalie są bardziej „spokojne”: monochromatyczne, o pięknym kolorze.

Zaletami są estetyka, niski koszt, łatwość konserwacji, odporność na zapachy.

Różnica między emaliowanym a nierdzewnym metalem to trwałość: słabym punktem w pierwszym przypadku jest sama emalia. Można go łatwo uszkodzić, co spowoduje, że Twój ulubiony garnek straci nie tylko swój wygląd, ale także właściwości ochronne.

Jak sprawdzić, czy naczynie nadaje się do gotowania?

Wizualna inspekcja produktu i opakowania pomoże Ci sprawdzić, czy naczynie jest kompatybilne z płytą indukcyjną:

  • poszukaj symbolu spirali lub napisu induction;
  • sprawdź spód: powinien być idealnie płaski;
  • przymocuj magnes: jeśli się przyklei, możesz go zabrać.

Zwykłe naczynia kuchenne nie są magnetyczne, mogą mieć nierówne dno (z wypustkami lub wgłębieniami) i mogą nie mieć symbolu indukcji.

Cechy według rodzaju naczyń kuchennych

Jakiego rodzaju naczynia kuchenne należy gotować na płycie indukcyjnej, zależy od tego, co zamierzasz gotować.

  • Rondel. Zupę lub owsiankę na kuchence indukcyjnej lepiej gotować w patelni ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, a żeby nic się nie przypaliło, szukaj modeli z warstwą aluminium na spodzie.
  • Patelnia. Najbardziej wytrzymałą patelnią do smażenia jest żeliwna. Jeśli na początku dobrze ją rozgrzejesz i będziesz o nią odpowiednio dbać, nic nigdy nie przypali się do powłoki.
  • Turk. Najpopularniejsze cezwy do kuchenek indukcyjnych są ze stali nierdzewnej. Chociaż w sprzedaży można znaleźć również miedziane ze specjalnym dnem lub użyć adaptera do dowolnego zwykłego Turka.
  • Czajnik. Jeśli wolisz gotować wodę na kuchence, możesz wybierać spośród ogromnej gamy klasycznych czajników: ultramodernych ze stali nierdzewnej chromowanej, ładnych emaliowanych, a nawet ceramicznych i szklanych z odpowiednim dnem.

Co musisz wiedzieć o specjalnych adapterach?

Jeśli kupiłeś kuchenkę indukcyjną, ale nie chcesz wymieniać wszystkich naczyń w domu lub masz ulubiony garnek, który nie działa na nowej kuchence – kup adapter.

To rodzaj płaskiego „naleśnika”, który „przykleja się” do palnika indukcyjnego. Naleśnik nagrzewa się i przekazuje ciepło: w efekcie konstrukcja działa jak zwykła kuchenka elektryczna.

Ważne! Stosując adapter zamiast odpowiedniej patelni/garnka pozbawiasz się większości zalet płyt indukcyjnych.

adapter for induction cooker

Popularni producenci

Gwarantowaną jakość i wygodę gotowania zapewnią naczynia kuchenne klasy luksusowej. Garnki i patelnie takich producentów jak Fissler, Gipfel, Berndes.

Możesz zaoszczędzić pieniądze, wybierając naczynia kuchenne „średniej klasy”: różnica w jakości w porównaniu z markami premium będzie prawie niezauważalna. Wybierz Tefal, Tramontina, Vitesse.

Najtańsze marki nie są trwałe, ale ich wymiana co 12-18 miesięcy nie jest droga: Bekker, Satoshi, Scovo.

Jak o nie prawidłowo dbać?

Pod względem pielęgnacji naczynia do gotowania na kuchenkach indukcyjnych nie różnią się wiele od zwykłych naczyń kuchennych:

  • żeliwo i miedź myje się ręcznie, dokładnie wycierając do sucha po użyciu; s
  • kuchenkę można myć w zmywarce: nic jej się nie stanie;
  • jeśli masz patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu, przeczytaj uważnie instrukcję, niektóre modele można myć tylko ręcznie.

jakich naczyń nie można myć w zmywarce

Sama kuchenka indukcyjna bez odpowiedniej patelni lub garnka jest absolutnie bezużyteczna! Ale gdy znajdziesz odpowiednie naczynia, z pewnością zauważysz różnicę.