Ogólne zalecenia dotyczące wyboru
Aby wybrać właściwe z ogromnej różnorodności naczyń do pieczenia, należy wziąć pod uwagę potrzebne cechy:
- Objętość. Dla ilu osób planujesz gotować w zakupionym naczyniu do pieczenia?
- Wysokość. Ciasta piecze się na płaskich blachach do pieczenia, muffiny piecze się na wysokich, średnie nadają się do mięsa, drobiu, warzyw.
- Dodatkowe cechy. Istnieją naczynia żaroodporne pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu. Istnieją naczynia zatrzymujące ciepło. Gotowanie w piekarniku z pokrywką pomaga wzmocnić aromat i soczystość potrawy.
- Cena + żywotność. Żeliwo będzie droższe niż silikon, ale będzie też trwalsze.
- Estetyka. Formy ceramiczne lub szklane są od razu umieszczane na stole, w przeciwieństwie do niepozornych aluminiowych lub stalowych.
- Proces pielęgnacji. Nie wszystkie metale nadają się do mycia w zmywarce, powłoki nieprzywierającej lub emalii nie można zeskrobać drucianą szczotką.
- Przyjazne dla środowiska, hipoalergiczne. Chociaż wszystkie przybory do pieczenia przechodzą kontrolę jakości, należy zauważyć, że szkło jest bezpieczniejsze niż teflon – nie wydziela szkodliwych substancji po przegrzaniu.
Materiał
Wyposażenie piekarnika dobiera się na podstawie składu. Rozważmy najpopularniejsze materiały odporne na ciepło.
Żeliwo
Jest używane w kuchni od dawna z pewnego powodu: patelnia równomiernie się nagrzewa i zatrzymuje ciepło. Dzięki temu dania mięsne i rybne, warzywne są bardzo soczyste i aromatyczne. Kolejną zaletą jest to, że spód naczynia nie przypala się, nie boi się kontaktu z metalowymi łyżkami i widelcami.
Wadami są: duży ciężar naczynia, możliwość rdzewienia (nie można myć w zmywarce!). Jeśli nie są odpowiednio pielęgnowane, wchłonięty olej tworzy niebezpieczną skorupę, która uwalnia substancje rakotwórcze.
Porada dotycząca wyboru: szukaj patelni ze ściankami o grubości co najmniej 5 mm, bez odprysków, wżerów lub nierówności wewnątrz.
Stal nierdzewna
Budżetowe naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej najlepiej nadają się do codziennego użytku: są niedrogie, łatwe do czyszczenia (nie boją się korozji, można je myć w zmywarce), niewiele ważą i są trwałe. Wybór kształtów i rozmiarów jest ogromny: od standardowych blach po formowane foremki na muffiny.
Wadą jest możliwość przypalenia jedzenia, a także nierównomierne nagrzewanie: szybko się nagrzewa, szybko stygnie.
Porada dotycząca wyboru: zwróć uwagę na jakość powłoki, powinna być jednolita, bez zarysowań, pęknięć, odprysków. Miłośnicy potraw dietetycznych powinni preferować naczynia z powłoką teflonową: gotuje się bez oleju i tłuszczu.
Aluminium
Lekki i wytrzymały metal był początkowo używany do serwowania posiłków na pokładach statków pasażerskich, ale dzięki swoim oczywistym zaletom wkrótce zdobył serca gospodyń domowych na całym świecie. W przeciwieństwie do pojemników metalowych lub żeliwnych, pojemniki aluminiowe przechowują żywność: brak metalicznego smaku + właściwości bakteriobójcze.
Ceramika
Naczynia ceramiczne są niesamowicie dobre: proste lub zdobione skomplikowanymi wzorami, ozdobią nie tylko kuchnię, ale także świąteczny stół. Głównym przeznaczeniem jest duszenie lub gotowanie na wolnym ogniu. Porowaty materiał zapewnia równomierne podgrzewanie i gwarantuje pyszny, aromatyczny obiad. Niezależnie od tego, czy są to pojedyncze gliniane garnki, czy duże patelnie, gotowanie w nich jest przyjemnością.
Mają tylko jedną wadę: jeśli będziesz się z nimi obchodzić nieostrożnie, Twój ulubiony delikatny pojemnik do piekarnika może się stłuc.
Porada dotycząca wyboru: podobnie jak w przypadku dwóch pierwszych, powierzchnia powinna być wolna od odprysków, pęknięć lub otarć — początkowo niskiej jakości naczynia kuchenne pękną przy pierwszym podgrzaniu.
Szkło
Główną wadą szklanych naczyń kuchennych jest ich wrażliwość na zmiany temperatury. Ma to wpływ na proces gotowania: lepiej jest podgrzewać patelnię razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie szkło odporne na ciepło jest idealnym materiałem do gotowania na wolnym ogniu!
Zapewnia wysokiej jakości ogrzewanie, zachowuje składniki odżywcze w jedzeniu, nasyca potrawę aromatami i nadaje się do serwowania pysznego jedzenia.
Porada dotycząca wyboru: ponieważ szkło jest śliskie, wybieraj opcje z uchwytami – łatwiej będzie wyjmować gorące naczynia.
Silikon
Ultramoderne formy silikonowe z łatwością wytrzymują temperatury od -40 do +260-300 stopni. Oznacza to, że służą nie tylko do pieczenia, ale także do mrożenia produktów. Są niedrogie i mają szeroką gamę produktów (od prostych kształtów po fantazyjne w postaci kwiatów, zwierząt, budynków).
Wadą „płynnych” jest to, że pojemniki silikonowe nie trzymają dobrze swojego kształtu, dlatego wymagają dodatkowej podstawki w postaci metalowej, ceramicznej lub szklanej płytki.
Porada dotycząca wyboru: zwróć uwagę na certyfikację naczyń, muszą być wykonane z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością.
Podsumowując, porównamy wszystkie opcje według 3 głównych cech:
Kształt
Gotowanie różnych potraw w piekarniku wymaga różnych warunków, a co za tym idzie, różnych produktów.
- Do pieczenia na przykład zaleca się używać płaskich, niskich blach do pieczenia.
- Mięso lub drób piecze się w wysokich, owalnych lub prostokątnych blachach — zapewniają one równomierny przepływ ciepła.
- Okrągłe blachy są wygodne do ciast i placków — w piekarniku ciepło przechodzi od krawędzi do środka, dzięki czemu ciasteczka i nadzienie są idealnie upieczone.
Oprócz standardowych blach do pieczenia istnieją również inne rodzaje:
- Formy do pieczenia kokilek. Małe porcjowane miski z uchwytami. Zazwyczaj piecze się w nich julienne. Istnieją również kokilki – mniejsze formy do pieczenia kokilek (90-120 g) bez uchwytów. Nadają się do pieczenia śniadań i deserów.
- Brytfanny. Podłużne rondle z pokrywką. Najlepsze do piekarnika są żeliwne lub ceramiczne z grubymi bokami.
- Brytfanny. W istocie przypominają patelnie do pieczenia gęsi, ale zwykle są okrągłe. Nadają się do mięsa, drobiu i warzyw.
- Garnki. Istnieją zarówno porcjowane, jak i duże – tagine. Gliniana podstawa i pokrywka pomagają zachować smak i soczystość produktów.
Przeznaczenie
Aby jedzenie przygotowane w nowych naczyniach kuchennych spełniło Twoje oczekiwania, powinieneś zdecydować, czego dokładnie oczekujesz od zakupu.
- Gotowanie mięsa, drobiu, ryb w piekarniku wymaga równomiernego podgrzania, zachowania soków: oznacza to, że potrzebujesz owalnej, okrągłej lub prostokątnej brytfanny z pokrywką.
- Chrupiące warzywa wymagają wysokiej przewodności cieplnej, takie właściwości posiada stal. A duszone wymagają powolnego podgrzewania – ceramika, szkło, żeliwo.
- Ciasteczka i pierniki potrzebują powietrza i ciepła: płaska patelnia ze stali nierdzewnej zrobi.
- Ciasteczka natomiast należy podgrzewać powoli, aby miały czas wyrosnąć: najlepsze są okrągłe metalowe foremki z teflonem do piekarnika.
- Muffiny są zazwyczaj gęstsze – więc metalowa lub silikonowa foremka z otworem w środku pomoże upiec je ze wszystkich stron.
- Porcje wykonuje się w maszynkach do pieczenia kokilek, tuszki kaczek, królików i kurczaków piecze się w patelniach do pieczenia kaczek.
- Do pizzy nadaje się stalowy okrąg z otworami lub specjalny kamień do pieczenia.
- Chleb piecze się w wysokich aluminiowych foremkach – łatwo je z nich wyjąć, po użyciu wystarczy przetrzeć.
Co wziąć pod uwagę w przypadku różnych typów piekarników?
Niezależnie od producenta i rodzaju kuchenki – gazowej czy elektrycznej, fakt ten ma najmniejszy wpływ na użytkowanie naczyń kuchennych. Ważniejsze jest, aby wybierać nie według rodzaju piekarnika, ale maksymalnej temperatury użytkowania: w naczyniach szklanych można piec w temperaturze do 300 stopni, podobnie jak w teflonowych. Silikon wytrzymuje temperaturę do 260°C.
Jeśli piekarnik ma działający termometr i sterowanie, nie ma żadnych ograniczeń w stosowaniu foremek.
Funkcje pielęgnacyjne
Gotowanie w piekarniku jest łatwe, ale mycie naczyń to prawdziwa udręka. Aby proces był szybki i łatwy, wybierz blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej z powłoką teflonową. Wystarczy przetrzeć je miękką gąbką i płynem do mycia naczyń – bez przypalonych produktów i bez problemów z pielęgnacją.
Szkło, ceramika, stal nierdzewna są wkładane do zmywarki – zazwyczaj maszyny radzą sobie z tym trudnym zadaniem z hukiem. Najtrudniejsze do mycia po piekarniku jest żeliwo – ma tendencję do wchłaniania oleju, więc do czyszczenia używa się metalowych szczotek i materiałów ściernych. Stare patelnie można nawet zeszlifować.
Nie da się wybrać jednej optymalnej opcji spośród całej gamy naczyń do pieczenia. Aby uzyskać przyzwoity wynik, zawsze wybieraj brytfanny i blachy do pieczenia do konkretnego zadania.
Przeczytaj także:
- Jakie odcienie szarości dobrze komponują się z wystrojem wnętrz? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Opcje płytek szklanych: wzory, kolory, kształty, wykończenia i przykłady mozaik. – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Jak komfortowo urządzić mieszkanie o powierzchni 54 metrów kwadratowych? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!
- Ford Tourneo Connect: Poznaj wszechstronne rozwiązanie Van
- Jakie kwiaty wybrać do posadzenia na balkonie? – Wnętrza, motoryzacja, inspiracje – tu ogłaszam!