Ogólne zalecenia dotyczące wyboru

Aby wybrać właściwe z ogromnej różnorodności naczyń do pieczenia, należy wziąć pod uwagę potrzebne cechy:

  1. Objętość. Dla ilu osób planujesz gotować w zakupionym naczyniu do pieczenia?
  2. Wysokość. Ciasta piecze się na płaskich blachach do pieczenia, muffiny piecze się na wysokich, średnie nadają się do mięsa, drobiu, warzyw.
  3. Dodatkowe cechy. Istnieją naczynia żaroodporne pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu. Istnieją naczynia zatrzymujące ciepło. Gotowanie w piekarniku z pokrywką pomaga wzmocnić aromat i soczystość potrawy.
  4. Cena + żywotność. Żeliwo będzie droższe niż silikon, ale będzie też trwalsze.
  5. Estetyka. Formy ceramiczne lub szklane są od razu umieszczane na stole, w przeciwieństwie do niepozornych aluminiowych lub stalowych.
  6. Proces pielęgnacji. Nie wszystkie metale nadają się do mycia w zmywarce, powłoki nieprzywierającej lub emalii nie można zeskrobać drucianą szczotką.
  7. Przyjazne dla środowiska, hipoalergiczne. Chociaż wszystkie przybory do pieczenia przechodzą kontrolę jakości, należy zauważyć, że szkło jest bezpieczniejsze niż teflon – nie wydziela szkodliwych substancji po przegrzaniu.

ceramic roaster

Materiał

Wyposażenie piekarnika dobiera się na podstawie składu. Rozważmy najpopularniejsze materiały odporne na ciepło.

Żeliwo

Jest używane w kuchni od dawna z pewnego powodu: patelnia równomiernie się nagrzewa i zatrzymuje ciepło. Dzięki temu dania mięsne i rybne, warzywne są bardzo soczyste i aromatyczne. Kolejną zaletą jest to, że spód naczynia nie przypala się, nie boi się kontaktu z metalowymi łyżkami i widelcami.

Wadami są: duży ciężar naczynia, możliwość rdzewienia (nie można myć w zmywarce!). Jeśli nie są odpowiednio pielęgnowane, wchłonięty olej tworzy niebezpieczną skorupę, która uwalnia substancje rakotwórcze.

Porada dotycząca wyboru: szukaj patelni ze ściankami o grubości co najmniej 5 mm, bez odprysków, wżerów lub nierówności wewnątrz.

żeliwna patelnia do pieczenia

Stal nierdzewna

Budżetowe naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej najlepiej nadają się do codziennego użytku: są niedrogie, łatwe do czyszczenia (nie boją się korozji, można je myć w zmywarce), niewiele ważą i są trwałe. Wybór kształtów i rozmiarów jest ogromny: od standardowych blach po formowane foremki na muffiny.

Wadą jest możliwość przypalenia jedzenia, a także nierównomierne nagrzewanie: szybko się nagrzewa, szybko stygnie.

Porada dotycząca wyboru: zwróć uwagę na jakość powłoki, powinna być jednolita, bez zarysowań, pęknięć, odprysków. Miłośnicy potraw dietetycznych powinni preferować naczynia z powłoką teflonową: gotuje się bez oleju i tłuszczu.

naczynia ze stali nierdzewnej

Aluminium

Lekki i wytrzymały metal był początkowo używany do serwowania posiłków na pokładach statków pasażerskich, ale dzięki swoim oczywistym zaletom wkrótce zdobył serca gospodyń domowych na całym świecie. W przeciwieństwie do pojemników metalowych lub żeliwnych, pojemniki aluminiowe przechowują żywność: brak metalicznego smaku + właściwości bakteriobójcze.

ceramiczne blachy do pieczenia

Ceramika

Naczynia ceramiczne są niesamowicie dobre: proste lub zdobione skomplikowanymi wzorami, ozdobią nie tylko kuchnię, ale także świąteczny stół. Głównym przeznaczeniem jest duszenie lub gotowanie na wolnym ogniu. Porowaty materiał zapewnia równomierne podgrzewanie i gwarantuje pyszny, aromatyczny obiad. Niezależnie od tego, czy są to pojedyncze gliniane garnki, czy duże patelnie, gotowanie w nich jest przyjemnością.

Mają tylko jedną wadę: jeśli będziesz się z nimi obchodzić nieostrożnie, Twój ulubiony delikatny pojemnik do piekarnika może się stłuc.

Porada dotycząca wyboru: podobnie jak w przypadku dwóch pierwszych, powierzchnia powinna być wolna od odprysków, pęknięć lub otarć — początkowo niskiej jakości naczynia kuchenne pękną przy pierwszym podgrzaniu.

ceramiczne blachy do pieczenia

Szkło

Główną wadą szklanych naczyń kuchennych jest ich wrażliwość na zmiany temperatury. Ma to wpływ na proces gotowania: lepiej jest podgrzewać patelnię razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie szkło odporne na ciepło jest idealnym materiałem do gotowania na wolnym ogniu!

Zapewnia wysokiej jakości ogrzewanie, zachowuje składniki odżywcze w jedzeniu, nasyca potrawę aromatami i nadaje się do serwowania pysznego jedzenia.

Porada dotycząca wyboru: ponieważ szkło jest śliskie, wybieraj opcje z uchwytami – łatwiej będzie wyjmować gorące naczynia.

szklana blacha do pieczenia

Silikon

Ultramoderne formy silikonowe z łatwością wytrzymują temperatury od -40 do +260-300 stopni. Oznacza to, że służą nie tylko do pieczenia, ale także do mrożenia produktów. Są niedrogie i mają szeroką gamę produktów (od prostych kształtów po fantazyjne w postaci kwiatów, zwierząt, budynków).

Wadą „płynnych” jest to, że pojemniki silikonowe nie trzymają dobrze swojego kształtu, dlatego wymagają dodatkowej podstawki w postaci metalowej, ceramicznej lub szklanej płytki.

Porada dotycząca wyboru: zwróć uwagę na certyfikację naczyń, muszą być wykonane z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością.

forma silikonowa

Podsumowując, porównamy wszystkie opcje według 3 głównych cech:

Kształt

Gotowanie różnych potraw w piekarniku wymaga różnych warunków, a co za tym idzie, różnych produktów.

  • Do pieczenia na przykład zaleca się używać płaskich, niskich blach do pieczenia.
  • Mięso lub drób piecze się w wysokich, owalnych lub prostokątnych blachach — zapewniają one równomierny przepływ ciepła.
  • Okrągłe blachy są wygodne do ciast i placków — w piekarniku ciepło przechodzi od krawędzi do środka, dzięki czemu ciasteczka i nadzienie są idealnie upieczone.

ramekiny do piekarnika ceramiczny rondel stalowa blacha do pieczenia

Oprócz standardowych blach do pieczenia istnieją również inne rodzaje:

  • Formy do pieczenia kokilek. Małe porcjowane miski z uchwytami. Zazwyczaj piecze się w nich julienne. Istnieją również kokilki – mniejsze formy do pieczenia kokilek (90-120 g) bez uchwytów. Nadają się do pieczenia śniadań i deserów.
  • Brytfanny. Podłużne rondle z pokrywką. Najlepsze do piekarnika są żeliwne lub ceramiczne z grubymi bokami.
  • Brytfanny. W istocie przypominają patelnie do pieczenia gęsi, ale zwykle są okrągłe. Nadają się do mięsa, drobiu i warzyw.
  • Garnki. Istnieją zarówno porcjowane, jak i duże – tagine. Gliniana podstawa i pokrywka pomagają zachować smak i soczystość produktów.

patelnia aluminiowa ceramiczne naczynia żaroodporne metalowe formy do ciasta

Przeznaczenie

Aby jedzenie przygotowane w nowych naczyniach kuchennych spełniło Twoje oczekiwania, powinieneś zdecydować, czego dokładnie oczekujesz od zakupu.

  • Gotowanie mięsa, drobiu, ryb w piekarniku wymaga równomiernego podgrzania, zachowania soków: oznacza to, że potrzebujesz owalnej, okrągłej lub prostokątnej brytfanny z pokrywką.
  • Chrupiące warzywa wymagają wysokiej przewodności cieplnej, takie właściwości posiada stal. A duszone wymagają powolnego podgrzewania – ceramika, szkło, żeliwo.

naczynie do pieczenia szklane naczynia do pieczenia naczynie do pieczenia warzyw

  • Ciasteczka i pierniki potrzebują powietrza i ciepła: płaska patelnia ze stali nierdzewnej zrobi.
  • Ciasteczka natomiast należy podgrzewać powoli, aby miały czas wyrosnąć: najlepsze są okrągłe metalowe foremki z teflonem do piekarnika.
  • Muffiny są zazwyczaj gęstsze – więc metalowa lub silikonowa foremka z otworem w środku pomoże upiec je ze wszystkich stron.
  • Porcje wykonuje się w maszynkach do pieczenia kokilek, tuszki kaczek, królików i kurczaków piecze się w patelniach do pieczenia kaczek.
  • Do pizzy nadaje się stalowy okrąg z otworami lub specjalny kamień do pieczenia.
  • Chleb piecze się w wysokich aluminiowych foremkach – łatwo je z nich wyjąć, po użyciu wystarczy przetrzeć.

forma do pieczenia drobiu do piekarnika patelnie ceramiczne metalowa foremka do muffinów

Co wziąć pod uwagę w przypadku różnych typów piekarników?

Niezależnie od producenta i rodzaju kuchenki – gazowej czy elektrycznej, fakt ten ma najmniejszy wpływ na użytkowanie naczyń kuchennych. Ważniejsze jest, aby wybierać nie według rodzaju piekarnika, ale maksymalnej temperatury użytkowania: w naczyniach szklanych można piec w temperaturze do 300 stopni, podobnie jak w teflonowych. Silikon wytrzymuje temperaturę do 260°C.

Jeśli piekarnik ma działający termometr i sterowanie, nie ma żadnych ograniczeń w stosowaniu foremek.

blacha do pieczenia ze stali naczynia kuchenne do piekarnika elektrycznego naczynia kuchenne do piekarnika gazowego

Funkcje pielęgnacyjne

Gotowanie w piekarniku jest łatwe, ale mycie naczyń to prawdziwa udręka. Aby proces był szybki i łatwy, wybierz blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej z powłoką teflonową. Wystarczy przetrzeć je miękką gąbką i płynem do mycia naczyń – bez przypalonych produktów i bez problemów z pielęgnacją.

Szkło, ceramika, stal nierdzewna są wkładane do zmywarki – zazwyczaj maszyny radzą sobie z tym trudnym zadaniem z hukiem. Najtrudniejsze do mycia po piekarniku jest żeliwo – ma tendencję do wchłaniania oleju, więc do czyszczenia używa się metalowych szczotek i materiałów ściernych. Stare patelnie można nawet zeszlifować.

jak myć blachy do pieczenia

Nie da się wybrać jednej optymalnej opcji spośród całej gamy naczyń do pieczenia. Aby uzyskać przyzwoity wynik, zawsze wybieraj brytfanny i blachy do pieczenia do konkretnego zadania.