Różnorodne przydatne gadżety mogą pomóc gospodyni domowej w jej pracy w kuchni i głupotą byłoby z nich zrezygnować. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy rzecz, która od dawna pomagała gospodyni domowej, psuje się lub po prostu brakuje odpowiedniego narzędzia. W takich momentach warto pamiętać o kobiecej pomysłowości i wykorzystać w kuchni przedmioty, które na pierwszy rzut oka nie służą do gotowania. Zastanówmy się, co może pomóc gospodyni domowej w nieprzewidzianych sytuacjach.

Butelki
Nasze babcie wiedziały, że w kuchni można wykorzystać różnorodne butelki. Wraz z pojawieniem się plastikowych pojemników, możliwości ich wykorzystania tylko wzrosły. Kiedy więc przydadzą się zwykłe butelki?


Po pierwsze, szklane pojemniki nadają się do wałkowania ciasta. Oczywiście ich użycie nie będzie tak wygodne jak użycie zwykłego wałka, ale małe kawałki można obrabiać butelką równie dobrze.
Po drugie, szyjka szklanego pojemnika służy do ubijania mięsa. W tym przypadku można uzyskać szczególnie puszystą i przewiewną konsystencję kotleta. Jeśli jednak obawiasz się złamania narzędzia, plastikowa wersja również sprawdzi się w tym celu.
Po trzecie, możesz łatwo oddzielić białka od żółtek za pomocą plastikowej butelki. Aby to zrobić, po prostu rozbij jajka do miski, a następnie ściśnij butelkę, zbliż ją do żółtka i puść. Zostanie ono wessane wraz z powietrzem.
Oczywiście, możesz przeciąć plastikową butelkę. Oznacza to, że możesz zrobić prymitywny lejek, a nawet małe sito, jeśli zrobisz w niej dziurki.
Taśma maskująca

Gdy zaczniesz używać taśmy maskującej w kuchni, nie będziesz już szukać alternatywy. To niezbędny element do etykietowania szerokiej gamy pojemników. Co więcej, etykiety można regularnie zmieniać: po pierwsze, są praktycznie bezkosztowe, a po drugie, są dość łatwe do usunięcia. Dzięki temu można oznaczyć wszystko: datę zamrożenia produktów, ich wagę i nazwę.
Takie podejście będzie o wiele bardziej ekonomiczne niż kupowanie specjalistycznych etykiet.
Jedyną wadą taśmy maskującej jest to, że nie na wszystkich produktach można pisać długopisem. Można jednak znaleźć taką opcję lub po prostu kupić w tym celu marker permanentny.
Nić dentystyczna


Wiele gospodyń domowych od dawna używa nici dentystycznej do cięcia. Raczej nie odmówisz jej, skoro raz użyłeś jej w kuchni. Jeśli ser i kiełbasę często wygodniej kroi się nożem, to w przypadku biszkoptu najlepszym rozwiązaniem będzie nić dentystyczna. Wystarczy rozciągnąć ją na 30-40 cm, oprzeć jeden koniec o ciasto i narysować prostą linię. Możesz również ciąć w innych kierunkach.
Przy okazji, jeśli obawiasz się, że cięcie może być nierówne, użyj dodatkowych środków, aby skorygować ruch nici. Na przykład, wbij wykałaczki wzdłuż obwodu biszkoptu na żądanej wysokości.
Jednak zwykłe nici nie nadają się do tego celu: często się łamią i ciągną za sobą kawałki jedzenia. Jedyną alternatywą jest cienka żyłka.
Zwykły pędzel zamiast silikonowego


Jeśli silikonowy pędzel jest bardzo zużyty i trzeba natłuścić patelnię lub blachę do pieczenia, można użyć zwykłego pędzla. Najważniejsze, żeby był nowy.
Przed użyciem pędzel należy zalać wrzątkiem i można go używać. Nawiasem mówiąc, czasami wygodniej jest natłuścić wypieki, nakładać sosy i miód pędzlem.
Ktoś może się jednak oburzyć: „czy każdy ma pod ręką czysty pędzel”? Cóż, to całkowicie sprawiedliwe. Istnieje kilka innych opcji w tym przypadku, o których wiedziały nasze babcie. Na przykład: połówka ziemniaka na widelcu, kawałek bawełnianej tkaniny lub czyste piórko.
Linijka


W kuchni często trzeba wykonywać różne pomiary. Zazwyczaj używamy w tym celu miarek i wag. Czasami jednak trzeba wykonać inne pomiary. Na przykład, aby określić średnicę naczynia, aby dowiedzieć się, czy produkt się zmieści, lub aby określić grubość ciasta po rozwałkowaniu, aby ciasto wyszło idealnie.
Dlatego najzwyklejsza linijka może być przydatna w kuchni. Najlepszy jest metalowy produkt z ostrymi krawędziami i dwustronną wagą. O taki model będzie łatwo dbać.
Organizery biurowe


Utrzymanie porządku w kuchni jest dość trudne. Pomagają w tym różnego rodzaju pojemniki, przegródki, pojemniki i pudełka. Jednak mało kto myśli, że organizer na długopisy i ołówki może być w kuchni przydatny.
A jednak bardzo wygodnie jest przechowywać w nim takie przedmioty jak pergamin do pieczenia, folię spożywczą, małe foremki na muffiny, nożyczki, linijkę i inne przybory kuchenne. I oczywiście warto go używać zgodnie z jego przeznaczeniem: w organizerze umieścić marker i długopis, nakleić taśmę malarską. I nie będziesz już musiał szukać tych wszystkich rzeczy w różnych szufladach.
Możesz wybrać model z przegródkami o różnych rozmiarach, w zależności od potrzeb. Niektóre produkty są wygodne do przechowywania tylko drobnych przedmiotów. Inne mogą służyć jako podstawka pod telefon lub tablet, słoiki z przyprawami, a nawet niektóre naczynia.
Łopatka budowlana


Jeśli po remoncie została Ci szpatułka, której nigdy nie używałeś, czas ją rozpakować. Poradzi sobie z obracaniem mięsa i warzyw na żeliwnej patelni nie gorzej niż szpatułka kuchenna, a będzie jeszcze wygodniejsza, gdy będziesz musiał zdjąć ciasta lub bułki z blachy do pieczenia. Najważniejsze jest, aby zdezynfekować go przed użyciem.
Możesz również użyć szpatułki budowlanej do wygładzenia kremu na cieście, jeśli nie masz pod ręką odpowiednika cukierniczego. W takim przypadku zaleca się owinięcie produktu folią spożywczą.
Przy okazji, szpatułką można również łatwo oczyścić drewnianą deskę do krojenia i inne naczynia z zaschniętego jedzenia.
Maszynka do golenia


Uważasz, że maszynki do golenia nadają się tylko do łazienki? Tymczasem wersja w kształcie litery T może być bardzo pomocna w kuchni. Z jego pomocą postępowe gospodynie domowe od dawna nauczyły się usuwać naklejki i etykiety z puszek, siekać czosnek, otwierać pęcherze i czyścić ryby z łusek. Dlatego jeśli masz w domu dodatkową maszynkę do golenia, warto spróbować jej użyć w kuchni.
Okulary do nurkowania


Kiedy trzeba pokroić dużą ilość cebuli, chrzanu lub ostrej papryki, nie sposób obejść się bez łez. Jeśli założysz okulary pływackie podczas przygotowywania takich produktów, żrący sok nie dostanie się do oczu, a krojenie będzie bardziej komfortowe.
Młotek i szczypce


I wreszcie, najbardziej zaskakujące przedmioty, które mogą pomóc w kuchni, to szczypce i młotek. Za pomocą szczypiec można bardzo skutecznie wyciskać owoce cytrusowe lub zdejmować pokrywki z wrzątku. A młotkiem można ubić mięso, rozłupać orzechy, obrać granat.
Tak, nie wszystkie te narzędzia mogą zastąpić nowocześniejsze przybory kuchenne, ale na pewno pomogą w trudnej sytuacji.

Przeczytaj także: